Fettdietten

Glem alt du har alltid blitt fortalt om at fettrike matvarer gjør at du legger på deg. En spennende ny diett, støttet av nyere vitenskapelig forskning, viser at ved å spise fett faktisk kan hjelpe deg i å bli slank. Et økende antall eksperter mener at fett har blitt feilaktig demonisert som den viktigste årsaken til fedme, når faktisk det motsatte er tilfelle.

Med andre ord, du må spise mer fett for å fjerne overflødig fett. Hvis du er lei av å telle kalorier, er sulten og spiser lavkalorimat, kan dette kan være dietten for deg: to uker med fettholdige matvarer som nøtter, biff, avocado, smør og krem.

Hvordan fettdietten fungerer

Når du er på en diett med høyt fettinnhold og lite karbohydrater har ikke kroppen din noe annet valg enn å bruke opp noen av fettreservene for å produsere nok energi til daglige gjøremål – noe som betyr at du mister vekt som et resultat. Vitenskapen bak dette er virkningen fett har på hormonet insulin. Jobben til insulin er å transportere glukose – sukkeret kroppen normalt bruker til energi – inn i cellene hvor det kan brukes som drivstoff. Hvor mye insulin du produserer avhenger av hvilke matvarer du spiser. Sukker og karbohydrater (som kroppen raskt konverterer til glukose) produserer de høyeste nivåene av hormonet.

Protein, som bruker lengre tid før det omgjøres til glukose, skaper en mindre økning.

Fett krever derimot flere kompliserte tiltak for å konvertere til glukose og utløser derfor ikke noen direkte økning i insulin i det hele tatt. Om du bytter til en diett som består av mye fet mat og svært få karbohydrater, vil du skape en situasjon der insulinet er lavt og du effektivt fjerner kroppens normale kilde til drivstoff. Dette betyr at for å få den energien kroppen trenger, bruke den eksisterende fettreserveri stedet – en tilstand forskerne kaller “ketose”.

Hver gang en liten bit av fett forlater cellene som skal brukes som energi, blir fettcellene mindre og lettere – og enda viktigere, det blir du også.

Hvorfor fett er så mettende

Sultfølelsen er den største grunnen til at folk ikke klarer å holde seg til dietter, men det er vanskelig å bli sulten når du bare spiser fett og proteiner. Ketonene, som blir frigjort når du forbrenner fett for å skape energi, undertrykker appetitten din. Kombinasjonen av fett og protein unngår også plutselige topper og bunner i blodsukkeret som lager en sultfølelse.

Fett fordøyer i tillegg veldig sakte, som holder deg mett lenger.

I tillegg til disse fysiske effektene, er fett også mentalt tilfredsstillende – vi liker å spise det, som gir en god følelse! Kombinasjonen av psykiske og fysiske faktorer betyr at dietter som inneholder mye fett er mer tilfredsstillende og lettere å holde seg til enn lavkalori- eller lavkarbodietter.

Men er ikke fett dårlig for hjertet mitt?

Mye av fettet i denne dietten kommer fra kilder med umettet fett som ingen kan argumentere er dårlig for deg: avokado, valnøtter, fet fisk og olivenolje. Men du må også spise matvarer som smør, fløte ost og rødt kjøtt, som inneholder mettet fett. I de siste 65 årene har inntaket av mettet fett faktisk fått skylden for høyt kolesterol, hjertesykdommer, fedme og mer. Men det finnes en rekke forskere og kardiologer som bestrider dette, og mener at disse teoriene ikke støttes av vitenskapelige bevis.

Måltidsplanlegger

Her er forslag til måltider du kan spise, med rikt innhold av fett:

Frokost

 • Eggerøre med smør og kremost
 • Bacon med skiver av avokado og ost
 • Røkt laks toppet med kremost og valnøtter
 • Grillet makrell servert med ost og avokado
 • Omelett fylt med kremost

Lunsj

 • Kylling med avokado på en seng av spinat og pinjekjerner
 • Tunfisksalat med creme fraiche, salat og pinjekjerner
 • Fetaost salat med valnøtter og mynteblader
 • Cottage cheese med valnøtter, pinjekjerner og hakket selleri
 • Mozzarella med avokado, valnøtter og pestosaus

Middag

 • Svinekoteletter med kremet soppsaus og brokkoli
 • Pannestekt mørbradbiff med ost smeltet på toppen, servert med spinat og smør
 • Kjøttboller av lam med hjemmelaget tzatziki og grønne bønner
 • Grillet laks servert med blomkål, toppet med kremost og bacon
 • Sterk tacosalat laget med mager kjøttdeig, servert på salatbåter med creme fraiche