Frukt- og grøntdietten

Blant alle de populære diettene som finnes på markedet, har frukt- og grøntdietten ennå ikke rukket å bli populær. Mange vet ikke om denne dietten, som er lett å følge, og det er mange som tror det er en vegansk livsstil og ikke en diett de er interessert i å prøve. Du må kanskje unngå noen matvarer for å unngå problemer med helsen din. Hvor lenge du kan følge denne dietten vil avhenge av din vekt og helse, så følg legens råd nøye.

Frukt og grøntdietten

Denne dietten er ikke slik at du aldri skal spise kjøtt. Proteiner og andre næringsstoffer i kjøtt er noe vi trenger for å hjelpe våre organer med holde seg friske. De fleste mennesker spiser likevel ikke nok frukt og grønnsaker, og kroppen trenger også disse vitaminene og næringsstoffene for å sikre en god helse.

Rå frukt er alltid det beste valget i forhold til den ernæringsmessige verdien. Hvis du må endre måten frukten serveres, er kokt, bakt eller dampet best, da koking reduserer næringsverdien. Juice teller som frukt, men den inneholder ikke så mye fiber, så det å spise selve frukten er bedre for deg.

På lik linje med frukt, er grønnsaker best for kroppen når de spises rå, og de har en tendens til å ha færre kalorier enn frukt. De inneholder også komplekse karbohydrater som kroppen ikke konverterer like lett som sukker, noe som gjør at du vil føle deg mett lenger.

Tabellen nedenfor viser de beste frukt og grønnsaker som kan inngå i frukt- og grøntdietten.

Frukt – de beste valgene:

Blåbær, jordbær, appelsiner, grapefrukt, honningmelon, epler (grønne har mindre sukker), tranebær (inkludert tranebærjuice), pærer, boysenbær, papaya, bjørnebær og guava.

Disse bør spises sjeldnere på grunn av sukkerinnholdet:

Bananer, druer, dadler, kokos, tørket frukt, hermetisk og bearbeidet frukt.

Grønnsaker – de beste valgene:

Gulrøtter, brokkoli, selleri, grønne bønner, sopp, nepe, tomat, artisjokker, kål, grønne grønnsaker, løk, salat, alfalfaspirer, gul squash, grønn squash, purre, rosenkål, aubergine, vårløk, spinat, grønnkål, hodekål, okra, sommersquash.

Frukt og grøntdiettens måltidsplan

Skal du på en frukt- og grøntdiett kan dette hjelpe deg med å gå ned i vekt, magert kjøtt kan også inkluderes hvis du ønsker det. Hvis du ønsker å prøve bare frukt og grønnsaker, kan du bruke denne dietten i 6 måneder og deretter velge en porsjon magert kjøtt pr dag. Ved å gjeninnføre kjøtt sakte, kan du holde vekten nede og samtidig omstille kroppen til å spise kjøtt igjen.

For å gå ned i vekt på riktig måte, må du spise flere små måltider om dagen, slik at stoffskiftet fungerer på sitt beste hele dagen. Du klarer ikke gå ned i vekt hvis stoffskiftet bremser ned på grunn av sult. Trening er også nødvendig for å gå ned i vekt og opprettholde et vekttap.

Måltider, tidspunkter og oppskrifter

Måltid 1

Tidspunkt: Frokost

Oppskrift: 2 egg (kun eggehviten, kokte), en skive grovt brød og en kopp grønn te eller svart kaffe

Måltid 2

Tid: To timer etter frokost

Oppskrift: Lettyoghurt med ditt valg av frukt

Måltid 3

Tid: En time senere (lunsj)

Oppskrift: Eggesalat med kokte eggehviter og valgfrie grønnsaker

Måltid 4

Tid: To timer etter lunsj

Oppskrift: Et eple, med skall

Måltid 5

Tid: To timer senere

Oppskrift: En liten bolle med kirsebær

Måltid 6

Tid: Mellom kl 19:30 og 20:00 – det siste måltidet

Oppskrift: Sandwich med grovt brød og grønnsaker

Du kan gå ned i vekt raskt hvis du tar frukt- og grøntdietten på alvor. Bruk alltid fettfrie varianter når du velger en frukt eller grønnsakssalat og begrens meieriprodukter. Sørg for å drikke mye vann og ikke spis noe etter kl 20:00. Trening er også nødvendig for å å opprettholde vektnedgangen.