GI-dietten

En glykemisk indeks diett er en diett basert på hvordan mat påvirker blodsukkeret.

Glykemisk indeks er et system for å tildele et nummer til karbohydratinnholdige matvarer etter hvor mye hver vare øker blodsukkeret. Glykemisk indeks er i seg selv ikke en diett, men ett av mange verktøy – på lik linje som kaloritelling eller karbohydrattelling – som guide til rett valg av mat.

Hensikt

Hensikten med en glykemisk indeks (GI) diett er å spise matvarer med karbohydrater som er mindre sannsynlig å forårsake store økninger i blodsukkernivået . Dietten er et middel for å miste vekt og forebygge kroniske sykdommer relatert til fedme som diabetes og hjerte- og karsykdommer.

Du kan velge å følge GI dietten fordi du:

  • Ønsker å gå ned i vekt eller holde en sunn vekt
  • Vil ha hjelp til å spise sunnere måltider
  • Vil ha hjelp til å opprettholde blodsukkernivået som en del av en diabetes behandlingsplan

De vitenskapelige bevis som understøtter GI-dietten for slanking er blandet. Du kan oppnå de samme helsemessige fordelene med et sunt kosthold, opprettholde en sunn vekt og ved nok mosjon.

Sjekk med din lege eller helsepersonell før du starter en slankediett, spesielt hvis du har noen helsemessige plager, inkludert diabetes.

Glykemisk indeks

Matvarer som inneholder karbohydrater klassifiseres i tre ulike grader – høy (over 70), moderat (mellom 55-70)  eller lav (under 55) glykemisk indeks når glukose er standardmålet på 100. Husk at det er viktig å vite hva som er brukt som referansematvare, for å kunne sammenligne verdier fra ulike tabeller.

Matvarer med lav GI: Nøtter, melk, spaghetti, makaroni, nudler, ris, gulrot, agurk, paprika, mais, tomat, appelsin, eple, pære, drue, kiwi, fersken, mango, mørk sjokolade, yoghurt

Matvarer med moderat GI: Banan, ananas, rosiner, honning, pizza med tomat og ost, tacoskjell og nachos, popcorn, havrekjeks, speltbrød, knekkebrød (grovt), havregrøt

Matvarer med høy GI: Sportsdrikke, vannmelon, potetmos, gulrot og kålrot (kokt), riskake, vaffel, croissant, hvetebolle, fint brød, baguette og rundstykke, cornflakes, cheerios

Det er flere forhold som spiller inn på den glykemiske indeksen til et måltid, ettersom den består av flere matvarer:

  • Mengden med fett i måltidet (mer fett = lavere GI)
  • Mengden med protein i måltidet (mer protein = lavere GI)
  • Matens konsistens (fast føde = lavere GI)
  • Tilberedningsmåte (rå mat = lavere GI)
  • Innhold av fiber (mer fiber = lavere GI)

Bør du velge GI-dietten?

For å opprettholde din nåværende vekt, må du forbrenne så mange kalorier som du forbruker. For å gå ned i vekt, må du forbrenne mer kalorier enn du forbruker. Vekttap gjøres best med en kombinasjon av å redusere kalorier i kostholdet ditt og øke din fysiske aktivitet og trening.

Å velge matvarer basert på en glykemisk indeks  kan hjelpe deg med å ha bedre kontroll på din vekt fordi mange matvarer som bør inkluderes i en godt balansert, sunt kosthold med minimalt bearbeidet mat – kornvarer, frukt, grønnsaker og meieriprodukter med lavt fettinnhold – har lave GI verdier.

For noen kan en kommersiell GI-diett hjelpe dem å ta bedre valg i en sunn kostholdsplan. Men det er viktig å forstå at GI ikke er en måte å rangere matvarer etter hvor sunne de er. Det er det totale innholdet av næringsstoffer som bestemmer matvarens ernæringsmessige kvalitet.