South Beach dietten

South Beach dietten, som er oppkalt etter et glamorøst område i Miami, er noen ganger kalt en modifisert lavkarbodiett. South Beach dietten har mindre karbohydrater og mer protein og sunt fett enn det som er en typisk diett. Men det er ikke en streng lavkarbodiett, og du trenger ikke å telle karbohydrater.

Hensikt

Formålet med South Beach dietten er å endre den totale balansen av maten du spiser for å oppmuntre vekttap og en sunn livsstil. Dietten påstår at det er en sunn måte å spise uavhengig om du ønsker å gå ned i vekt eller ikke.

Du kan velge å følge South Beach dietten fordi du:

  • Liker de typer og mengder av mat omtalt i kosten
  • Vil ha en diett som begrenser visse karbohydrater og fett for å hjelpe deg å miste vekt
  • Vil endre dine samlede spisevaner
  • Vil ha en diett som du bruke lenge

Oppsøk alltid din lege eller helsepersonell før du starter en slankediett, spesielt hvis du har noen helsemessige bekymringer.

Diettdetaljer

South Beach dietten er en balanse mellom gode karbohydrater, magre proteiner og sunt fett som gjør den til en næringsinnholdig, fiberrik diett som du kan følge ved å spise sunn mat.

South Beach dietten lærer deg å fjerne såkalte “dårlige” karbohydrater fra kosten din. Den bruker glykemisk indeks og glykemisk belastning for å finne ut hvilke karbohydrater du bør unngå. Matvarer med høy glykemisk indeks har en tendens til å øke blodsukkeret raskere, høyere og lengre enn  mat med lavere indeks. Denne økningen i blodsukkeret kan øke appetitten, noe som fører til mer spising og vektøkning og muligens diabetes, som kan bidra til hjerte-og karsykdommer.

South Beach dietten lærer deg også om ulike typer fettstoffer og oppfordrer deg til å begrense usunn fett, mens du spiser mer mat med sunnere enumettet fett. South Beach dietten understreker fordelene med fiber og fullkorn, og oppfordrer deg til å inkludere frukt og grønnsaker i ditt kosthold.

Faser i South Beach dietten

Dietten er delt inn i tre faser:

Fase 1. Denne to-ukers fasen er utviklet for å eliminere sultfølelse for mat med høyt sukker og er en kickstart på slankingen. Du kutter ut nesten alle karbohydrater fra kosten din, inkludert pasta, ris, brød og frukt. Du kan ikke drikke juice eller alkohol. Du fokuserer på å spise magre proteiner, som sjømat, fjærfe, magert kjøtt og soyaprodukter. Du kan også spise fiberrike grønnsaker, magre meieriprodukter, og matvarer med sunne, umettede fettsyrer, inkludert avokado, nøtter og frø.

Fase 2. Dette er en langsiktig slankefase. Du begynner å innføre noen av de matvarene som ble forbudt i fase en, slik som helkorn brød, pasta, brun ris, frukt og mer grønnsaker. Du blir i denne fasen til du har nådd vektmålet ditt.

Fase 3. Dette er en vedlikeholdsfase ment å være en sunn måte å spise på resten av livet. Du fortsetter å følge livsstilsprinsippene du har lært i de to foregående fasene. Du kan spise alle typer mat i moderate mengder.

Helsefordeler

Dietten er i hovedsak rettet mot vekttap, og dette kan fremme visse sunne endringer på kroppen din. Forskning viser at helsen kan forbedres etter en langsiktig plan som er rik på sunne karbohydrater og fettstoffer. For eksempel kan lavere karbodietter med sunt fett forbedre kolesterolnivået i blodet.

På den annen side finnes det ingen langsiktige, kliniske studier som har målte helseutfall av South Beach dietten. Det finnes heller ikke studier av den generelle helsen eller kardiovaskulære fordeler ved å følge en lav glykemisk indeks kosthold. Men å spise slike matvarer som helkorn, umettet fett, grønnsaker og frukt bør bidra til å fremme en god helse.