Fastedietten


Fastedietten – 5:2 dietten

Spis hva du vil fem dager i uken, og send kroppen ut i sultmodus to dager i uken. Denne deltids dietten som fortsatt tillater deg å spise sjokoladekake og ennå gå ned i vekt, har virkelig skapt overskrifter og tatt av i Norge. Praksisen med fasting har eksistert i mange år, med gjennomførte tester for å avdekke mulige effekter så tidlig som i 1940-årene. Dietten ble populær i Storbritannia i begynnelsen av 2013, da BBC kringkastet et program om dietten. Lege og journalist Michael Mosley presenterte dietten som ”genuint revolusjonerende ” og publiserte samtidig boken “Fastediett” i januar 2013.

Dietten

Enkelheten av dietten, og det faktum at du kan spise ganske mye av det du liker fem dager i uken, er nøkkelen til dens popularitet. Følgere av dietten er anbefalt å konsumere et “normalt” antall kalorier fem dager i uken, og i to, ikke-sammenhengende dager, spise bare 25% av deres vanlige kaloriinntak – 500 kalorier for kvinner og 600 for menn.

Det er ingen restriksjoner på hvilke typer mat du kan spise, og det er antydet at kvinner kan forvente å gå ned ca 0,5 kg pr uke på dietten, mens menn kan gå ned omtrent det samme, om ikke litt mer.

5:2 dietten, og lignende faste dietter er sagt å være lettere å følge enn tradisjonelle kaloribegrensede dietter, og en fordel er at du ikke trenger å utelukke noen matvaregrupper. Faste er et enkelt konsept som ser ut til å fremme vekttap, selv om sultopplevelsen kan være en begrensende faktor for noen. Alle overskriftene for 5:2 dietten og lignende uregelmessige faste regimer, hevder at slik kaloribegrensning kan føre til:

  • Bedre hjernefunksjon
  • Redusere risikoen for hjertesykdom, slag og kreft
  • Forbedre kolesterolnivået og blodsukker kontroll, og være anti-aldrende takket være mulig effekt på å redusere nivåene av hormonet Insuline Growth Factor 1 (IGF-1)

Som med alle dietter bør gravide og ammende kvinner så vel som diabetikere på medisiner, oppsøke lege før de tar fatt på et begrenset spiseprogram. Videre kan denne type diett være utrygt for tenåringer og barn, som sannsynligvis vil gå glipp av viktige næringsstoffer som trengs for vekst og kan stå i fare for å utvikle usunne matvaner.

På fastedager kan noen rapportere følelsen av å ha lite energi, dårlig konsentrasjon og oppleve hodepine og svimmelhet. Det er viktig å opprettholde væskebalansen med vann og urtete fordi dehydrering kan være en årsak til hodepine og tretthet. Inkluder grønnsaker og protein på fastedager med litt karbohydrater for å bidra til å håndtere og kontrollere appetitten. Hvis du velger å følge dietten, sørg for at ikke-faste dager er fullpakket med næringsrike alternativer, inkludert frukt, grønnsaker, fullkorn og magre proteiner som kylling, fisk, kalkun og meieriprodukter. Noen deltakere velger å lette på fasten ved først å begynne å forlenge tiden mellom sitt kveldsmåltid og første måltid neste dag – forkjemperne for denne tilnærmingen foreslår et minimum på 12 timer. Unngå faste to dager på rad – bryt i stedet uken opp, for eksempel ved å faste på mandag og torsdag – dette bidrar til å hindre tretthet.

Når du følger en lavkaloridiett, er det viktig å nyttiggjøre hver kalori – som betyr å velge næringsrike matvarer. Det er langt bedre å velge magre proteiner som kylling og grønnsaker i stedet for kaloririk ferdigmat. Sistnevnte kan virke som det enkleste alternativet, men de er ikke like tilfredsstillende.

Vær oppmerksom på at hvis du vurderer å prøve noen form for diett bør du ta kontakt med fastlegen din først for å sikre at du kan gjøre det uten helserisiko. Du har kanskje lest at nye bevis tyder på en gunstig rolle for fastedietter i forhold til kontroll og styring av type 2-diabetes, men henvis til fastlegen din hvis du har diabetes eller har andre langsiktige helsetilstander.