Lavkaloridiett

Når du er på en streng lavkaloridiett spiser du vanligvis mellom 800 og 1500 kalorier om dagen. For noen mennesker er dette et godt alternativ for kortsiktig vekttap.

Mange lavkaloridietter er kommersielle slankedrikker på 800 kalorier eller færre som erstatter all maten du vanligvis spiser. Andre, for eksempel den velkjente grapefruktdietten, (også kalt Hollywooddietten), består av å spise mye av den samme kalorifattige matvaren eller maten. Streng lavkaloridiett er ikke det samme som å ta måltidserstatninger for ett eller to måltider om dagen.

Hvor effektiv er en lavkaloridiett?

Hvis du har en BMI over 30 (som legen vil klassifisere som “overvekt”), kan en lavkaloridiett føre til en vektreduksjon på ca 1,2 til 2,3 kg per uke, og et gjennomsnittlig totalt vekttap på 20 kg over 12 uker. Denne vektnedgangen kan minske risikoen for vektrelaterte sykdommer, blant annet diabetes, høyt blodtrykk og høyt kolesterol. Men i det lange løp er ikke lavkaloridietter mer effektive enn mer moderate dietter. Når du slutter med en diett, må du endre din livsstil, du må forplikte deg til å spise sunt og ha regelmessig fysisk aktivitet.

Du vil øke sjansene for å lykkes hvis du holder oversikt over alle matvarer du spiser. Du kan skrive alt ned i en dagbok eller registrere deg på et nettsted der du kan skrive inn dine matvarer på din personlige (og private) konto. Programmet holder styr på kalorier og graderer ditt daglige kosthold med hensyn til næringsverdi.

Er lavkaloridiett trygt?

Strenge lavkaloridietter er ikke bra for alle. Snakk med legen din om denne typen diett passer for deg.Hvis din BMI er mer enn 30, er strenge lavkaloridietter generelt trygt når det brukes under forsvarlig medisinsk tilsyn. For folk som har litt ekstra, men ikke er overvektige (BMI 27-30), bør lavkaloridiett kun brukes for de som har vekt-relaterte medisinske problemer og er under medisinsk tilsyn. Lavkaloridietter er ikke anbefalt for gravide eller ammende kvinner, og er ikke egnet for barn eller tenåringer unntatt i spesialiserte behandlingsprogrammer. Det hender også at de ikke passer for personer over 50 år, avhengig av eventuelt behov for medisiner, samt muligheten for bivirkninger.

Hva er bivirkningene av lavkaloridiett?

Folk på en streng lavkaloridiett i 4 til 16 uker rapporterer små bivirkninger som tretthet, forstoppelse, kvalme og diaré. Disse bivirkningene blir vanligvis bedre i løpet av noen uker og vil sjelden hindre folk fra å fullføre programmet.

Gallestein er den vanligste alvorlige bivirkningen av lavkaloridiett. Gallestein er mer vanlig under hurtig vekttap. Når kroppen opplever et kaloriunderskudd, begynner den å bryte ned fett for å få energi. Leveren utskiller da mer kolesterol, som kombinert med galle, kan danne gallestein.

Er det andre ulemper av lavkaloridiett?

For å være sunn, trenger du en balanse av matvarer fra ulike matvaregrupper. Det er vanskelig å få god ernæring og føle seg fornøyd og mett med en streng lavkaloridiett. I tillegg vil det å leve på så lite som 800 kalorier daglig muligens ikke gi deg den energien du trenger for dagliglivet og regelmessig fysisk aktivitet, spesielt hvis du spiser samme mat hver dag.

Snakk med legen din eller en kostholdsekspert, for å sikre at du får de næringsstoffene du trenger mens du er på en streng lavkaloridiett.