Lavkarbodiett: Kan den hjelpe deg å gå ned i vekt?

En lavkarbodiett begrenser inntaket av karbohydrater – for eksempel de som finnes i korn, stivelsesholdige grønnsaker og frukt – og du skal heller spise mat med høyt protein og fettinnhold. Det finnes mange forskjellige typer lavkarbodietter, og hver diett har varierende begrensninger på hvilke typer og mengder av karbohydrater du kan spise.

Hensikt

En lavkarbodiett er vanligvis brukt for å slanke seg. Noen lavkarbodietter kan ha helsemessige fordeler utover vekttap, for eksempel å redusere risikofaktorer forbundet med diabetes og metabolsk syndrom. Du kan velge å følge en lavkarbodiett fordi du:

  • Vil ha en diett som begrenser visse karbohydrater for å hjelpe deg å miste vekt
  • Vil endre dine spisevaner
  • Liker maten som brukes i lavkarbodietter

Sjekk alltid med din lege eller helsepersonell før du starter en diett, spesielt hvis du har kjente helseproblemer, som diabeteseller hjertesykdom.

Typiske matvarer for en lavkarbodiett

Vanligvis fokuserer en lavkarbodiett på proteiner, inkludert kjøtt, fjærfe, fisk og egg, og noen grønnsaker. En lavkarbodiett utelukker eller begrenser de fleste korntyper, belgfrukter, frukt, brød, søtsaker, pasta og stivelsesholdige grønnsaker, og noen ganger nøtter og frø. Noen lavkarbodietter tillater små mengder av visse frukter, grønnsaker og helkorn.

Det er normalt med en daglig grense på 60 til 130 gram karbohydrater med en lavkarbodiett, og dette gir 240 til 520 kalorier. Noen lavkarbodietter begrenser inntaket av karbohydrater under den innledende fasen av dietten, og deretter gradvis tillater flere karbohydrater senere i dietten.

Fordeler med en lavkarbodiett

De fleste mennesker kan miste vekt på dietter som begrenser kalorier og hva du kan spise – i hvert fall på kort sikt. Og lavkarbodietter kan bidra til økt kortsiktig vekttap enn fettdietter.

Men de fleste studier har funnet at etter 12 eller 24 måneder, så er fordelene med en lavkarbodiett ikke veldig store. En studie fra 2014 fant ut av lavkarbodietter har en liten fordel i form av vekttap og tap av fettmasse i forhold til en normal proteindiett. På et år dreide forskjellen seg bare om et halvt kilo, og de som hadde størst suksess holdt seg til dietten over en lengre periode.

Å kutte kalorier og karbohydrater trenger ikke være den eneste årsaken til vekttap. Noen studier viser at du miste vekt fordi du generelt spiser mindre på lavkarbodietter fordi ekstra protein og fett holder deg mett lenger.

Andre helsemessige fordeler

Lavkarbodietter kan bidra til å forhindre eller forbedre alvorlige helsemessige forhold, for eksempel metabolsk syndrom, diabetes, høyt blodtrykk og hjerte-og karsykdommer. Nesten enhver diett som hjelper deg å miste vekt kan redusere eller reversere risikofaktorer for hjerte- og karsykdommer og diabetes. De fleste dietter – ikke bare lavkarbodietter – kan forbedre kolesterolnivået eller blodsukkernivået, hvertfall midlertidig.

Risiko

Hvis du plutselig og drastisk kutter karbohydrater, kan du oppleve en rekke midlertidige helseplager, blant annet:

  • Hodepine
  • Dårlig ånde
  • Utmattelse
  • Forstoppelse eller diaré

I tillegg kan noen dietter som begrenser inntak av karbohydrater på lang sikt føre til vitamin- eller mineralmangel og fordøyelsesbesvær, og kan øke risikoen for forskjellige kroniske sykdommer.